Plăcinte Foioase cu Brânză la Cuptor
Rețete

Plăcinte Foioase cu Brânză la Cuptor: Rețeta Rapidă Fără Drojdie

Plăcinte Fără Drojdie: Secretul Foilor Subțiri și Crocante

Aceste plăcinte foioase cu brânză sunt soluția perfectă pentru când doriți un preparat tradițional rapid, fără timpul lung de așteptare necesar pentru dospirea drojdiei.

Secretul rețetei stă în utilizarea oțetului și în procesul de odihnă al aluatului uns cu unt și ulei. Acest lucru permite glutenului să se relaxeze, rezultând foi care se pot întinde extrem de subțire, chiar și cu mâna, devenind crocante la cuptor.

Ingrediente Necesare

Iată ingredientele simple de care aveți nevoie pentru aluat, umplutură și ungerea foilor:

ComponentăIngredientCantitateObservații
AluatFăină500 gPentru foile subțiri
Apă230 gLa temperatura camerei
Ou1 bucatăLeagă ingredientele
Sare1 lingurițăPentru gust
Oțet1 lingurăSecretul foilor fragede!
UmpluturăBrânză1 kgBrânză de vaci sau telemea desărată
Ouă2 bucățiLeagă umplutura
SareDupă gustÎn funcție de cât de sărată este brânza
UngereUnt50 gTopit
Ulei2-3 linguriAmestecat cu untul

Mod de Preparare: Plăcinte Cu Oțet Pas cu Pas

Urmați acești pași simpli pentru a obține plăcinte cu brânză perfecte, cu foi subțiri ca o coală de hârtie.

1. Pregătirea Aluatului Rapid (Fără Drojdie)

  • Amestecați ingredientele umede: Într-un bol, combinați oul, sarea, oțetul și apa.
  • Frământați: Turnați amestecul lichid peste făină și frământați energic aluatul timp de aproximativ 8-10 minute. Aluatul trebuie să fie neted și elastic.
  • Odihnă inițială: Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească timp de 20 de minute.

2. Formarea Biluțelor și Ungerea cu Unt

  • Formarea: Împărțiți aluatul odihnit în 6 biluțe egale.
  • Relaxare: Lăsați biluțele să se odihnească încă 10 minute.
  • Ungerea: Într-un castron mic, topiți untul și amestecați-l cu uleiul. Ungeți fiecare biluță pe ambele părți cu acest amestec.
  • Odihnă lungă: Lăsați biluțele unse să se odihnească sub un prosop timp de 20 de minute. Acesta este un pas cheie pentru foietaj!

3. Pregătirea Umpluturii

  • Amestecați brânza (1 kg) cu cele 2 ouă și adăugați sare după gust (dacă este necesar). Umplutura este gata.

4. Întinderea Foilor și Umplerea

  • Întinderea: Datorită odihnei și grăsimii, aluatul se va întinde foarte ușor. Întindeți fiecare biluță cu mâinile, trăgând ușor de margini, până când foaia devine foarte subțire (aproape transparentă).
  • Umpleți: Puneți umplutura de brânză pe foaia subțire și rulați sau pliați plăcintele în forma dorită.
  • Așezarea: Puneți plăcintele în tava de copt.

5. Coacerea Finală

  • Ungeți: Ungeți fiecare plăcintă cu ou bătut pentru a obține o crustă aurie și lucioasă.
  • Coaceți: Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180°C. Coaceți timp de 40-50 de minute, sau până când plăcintele devin ușor aurii și crocante.

Serviți plăcintele calde!


Rețeta a fost inspirată din videoclipul TikTok al Gătește cu Anişoara.

@retete_cu_anisoara

Plăcinte foioase cu brânză la cuptor, fără drojdie. Ingrediente: Pentru aluat: – 500 g făină; – 1 ou; – 230 g apă; – 1 linguriță sare; – 1 lingură oțet. Pentru umplutură: – 1 kg brânză; – 2 ouă; – sare. Pentru ungerea aluatului: – 50 g unt; – 2-3 linguri ulei. Mod de preparare: Într-un bol amestecăm oul, sarea, oțetul și apa, turnăm peste făină, frământăm aproximativ 8-10 minute. Acoperim aluatul și îl lăsăm să se odihnească 20 minute. Împărțim aluatul în 6 biluțe, lăsăm să se odihnească 10 minute. Întindem fiecare biluță puțin cu sucitorul și o ungem pe ambele părți cu unt amestecat cu ulei, lăsăm 20 minute să se odihnească. Întindem aluatul cu mâinile, foarte subțire și punem umplutura, formăm plăcintele și le punem în tava de copt, ungem cu ou bătut. Coacem plăcintele în cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 40-50 minute sau până devin ușor aurii. #placinte #moldova #placintelacuptor #moldoveanca

♬ Mandra Sunt Că-S Moldoveancă – MIHAELA TABURĂ

You may also like

More in:Rețete

Comments are closed.