Pâine Integrală Fără Frământare
Rețete

Pâine Integrală Fără Frământare: Coajă Crocantă și Miez Pufos

Pâine Fără Frământare: Curcubeu pe Cerul Gurii

Această rețetă de pâine integrală este simplu de făcut, nu necesită frământare și nu necesită abilități iscusite în ale bucătăriei. Este soluția ideală pentru oricine dorește să prepare acasă o pâine sănătoasă, cu o textură uimitoare: o coajă crocantă și un miez pufos. Secretul stă în hidratarea mare a aluatului și în aplicarea tehnicii ușoare Stretch and Fold.

Ingrediente pentru Pâinea Integrală cu Semințe

Pentru o pâine sănătoasă și aromată, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

IngredientCantitateObservații
Făină superioară250 gTip 650/000
Făină integrală250 gDe preferat măcinată fin (ex: 7spice)
Apă călduță440 mlNu fierbinte!
Drojdie uscată7 gUn pliculeț
Ulei de măsline1 lingură (lg)Pentru gust și elasticitate
Sare1 linguriță (lgt)Esențială
Mix semințe60 gSusam, in, floarea soarelui etc.

Metoda de Preparare: Tehnica Stretch and Fold

Această metodă elimină frământarea, dezvoltând glutenul prin plieri repetate.

1. Prepararea Maielei și Amestecarea

  • Activarea drojdiei: Încălziți apa (aceasta trebuie să fie doar călduță). Într-un pahar, dizolvați bine drojdia cu 150 ml de apă călduță și lăsați la activat, acoperit, timp de 5-10 minute.
  • Combinarea uscatelor: Între timp, amestecați cele două tipuri de făină cu sarea și mixul de semințe.
  • Amestecarea finală: Turnați drojdia hidratată, restul de apă și uleiul de măsline peste făină. Amestecați cu o spatulă până când ingredientele s-au încorporat bine și nu mai sunt cocoloașe. Aluatul va fi foarte moale și lipicios.

2. Dospirea cu Pliere

  • Dospirea inițială: Lăsați aluatul la dospit timp de 30 de minute.
  • Prima pliere (Stretch and Fold): Folosind tehnica Stretch and Fold (trageți ușor de o margine și pliați-o peste aluat), împăturiți aluatul. Mai lăsați încă 30 de minute.
  • A doua pliere: Repetați tehnica Stretch and Fold. Lăsați aluatul la dospit încă 30-45 de minute înainte de coacere. În total, se aplică tehnica de două ori.

3. Coacerea pentru Coajă Crocantă

  • Preîncălzirea: Încălziți cuptorul la 220°C (căldură sus + jos) și încingeți vasul în care veți coace pâinea. Este ideal să folosiți un vas cu capac (ex: vas de yena sau fontă) pentru a simula aburul din cuptorul de brutărie.
  • Modelarea: Presărați o cantitate generoasă de făină pe blatul de lucru (pentru că aluatul este foarte lipicios). Turnați aluatul, presărați făină și deasupra, apoi împăturiți-l (stânga-dreapta, sus-jos) și încercați să formați o bilă cât mai omogenă.
  • Coacerea cu Abur: Așezați pâinea pe o foaie de copt, o modelați iar, apoi o puneți în vasul încins și acoperiți cu capacul (sau folie de aluminiu).
  • Faza 1 (Cu Capac): Coaceți timp de 30 de minute cu capac.
  • Faza 2 (Fără Capac): Scoateți capacul și mai lăsați pâinea 15 minute pentru a se rumeni frumos și pentru a forma coaja crocantă.

4. Răcirea

  • Scoateți pâinea de la cuptor, înfășurați-o într-un prosop și lăsați-o la răcit pe un grătar.

Puteți folosi orice altă făină integrală, dar să fie măcinată fin. Poftă bună!


Urmăriți @CosmiDelights pentru mai multe rețete simple și sănătoase. Rețeta și autorul videoclipului din TikTok: Cosmina Mihai.

You may also like

More in:Rețete

Comments are closed.